جلسه مشترک رییس محترم سازمان نظام روانشناسی و مشاوره جمهوری اسلامی ایران با رییس انجمن صنفی روانشناسان و مشاوران اعتیاد استان تهران و مسئول مؤسسه کاهش آسیب اجتماعی رویش پیرامون دغدغههای صنفی روانشناسان و مشاوران شاغل در مراکز درمان اعتیاد در کشور
در این نشست که رأس ساعت ۱۵:۳۰ روز سهشنبه مورخ ۹۹/۰۸/۰۶ برگزار گردید، ابتدا آقای علی قائدنیای جهرمی؛ مسئول مؤسسه کاهش آسیب اجتماعی رویش به ارائهی بحث مفصلی از وضعیت کنونی اعتیاد در جامعه و ابعاد و مراکز درمانی مختلف و شرایط نامساعد روانشناسان و مشاوران شاغل در مراکز و لزوم تغییر و گردش نگاه درمانی از زیستی صرف به روانی-اجتماعی و در نظر گرفتن ماهیت چند عاملی این بیماری پرداختند.
در ادامه آقای علیرضا چهرهسا؛ رییس انجمن صنفی روانشناسان و مشاوران اعتیاد استان تهران ضمن تشکر از رییس سازمان جهت تشکیل این جلسه و شنیدن دغدغههای صنفی همکاران و اعضا، پس از تقدیم گزارشی جامع تحت عنوان «اعتیاد در ایران» به تشریح لایحهی پیشنهادیشان مبنی بر تشکیل «کارگروه روانشناسی و مشاوره اعتیاد» در سازمان پرداختند. ایشان ضمن اشاره به وجود ۲/۸۰۸/۰۰۰ معتاد کشور و ۸۰۰۰ مرکز درمان سرپایی، ۱۴۰۰ مرکز بهبودی اقامتی میان مدت (کمپ) و اینکه ۱۱ نوع مرکز تحت نظارت ستاد مبارزه با مواد مخدر فعالیت میکنند که ۸ نوع آنها درمانی است، اشتغال حداقل ۱۰/۰۰۰ نفر روانشناس و مشاور در این مراکز را نیازمند توجه بیشتر سازمان دانستند و با طرح اهداف اصلی لایحه تشکیل کارگروه یعنی رایزنی، صدور تعرفههای پایه و تخصصی در این حوزه و صلاحیتبخشی به روانشناسان و مشاوران اعتیاد در درون سازمان و نه از طریق نهادهای دیگر، اهمیت ایجاد را آشکار ساختند. سپس متن لایحه تقدیم شد.
دکتر حاتمی ضمن مطالعهی متن لایحه و تأیید اهمیت توجه به حوزهی «اعتیاد» آن هم در شرایطی که سن اعتیاد و مصرف مواد به ۱۴ سال رسیده است، اشاره کردند دغدغهی شما و همکارانتان دغدغهی من نیز بوده است، همچنان که پیش از ریاست سازمان و در زمان تصدی معاونت نظارت حرفهای جلسات مشترکی داشتیم و نیز در ابتدای مسئولیت بنده، در مورد این موضوع نشستهایی برگزار شد. البته پس از آن درگیر کارهای زمینماندهی سازمان شدیم و اکنون فرصتی به دست آمد که بتوانیم با فراغ بال بیشتری به این موضوع بپردازیم. اکنون و با توجه به تعداد زیاد همکاران شاغل در این حرفه، اتخاذ تدابیر ساختارمند برای جلوگیری از ضرر و زیان همکاران و نیز بهرهمندی جامعه از خدمات روانشناسی و مشاوره اعتیاد در سطوح کیفی بهتر بسیار ضروری است.
بنابراین دو نگاه «کلان» و «خرد» در اینجا مطرح میشود. ما باید دقت کنیم که رسیدگی به وضعیت همکاران، اثرات وضعی دارد که یکی از این اثرات، ارتقای کیفیت خدمترسانی تخصصی به گیرندگان خدمت (مصرفکنندگان و خانوادهی آنان) خواهد بود. تشکیل کارگروه پیشنهاد خوبی است و من فکر میکنم جهت جامعتر شدن و بخصوص در بحث شمول آن، استفاده از نام «کارگروه آسیبهای اجتماعی و اعتیاد» مناسبتر باشد. بدینسان امکان استفاده از ظرفیت سایر دستگاهها و افراد مسئول و تأثیرگذار این حوزه بیشتر خواهد بود. این اتفاق باید در سازمان رخ میداد و این کارگروه تشکیل میشد که اکنون زمان آن فرا رسیده است. البته همانگونه شما در حوزهی اعتیاد دغدغهمند هستید ما در سایر حوزههای روانشناسی و مشاوره از جمله مباحث مرتبط با خانواده، ازدواج و طلاق و مشکلات رفتاری کودکان، روابط بین نسلی، اختلالات شایع مانند افسردگی و اضطراب نیز از سوی همکاران کلینیکی چنین مطالباتی را داریم. بهرحال سازمان از ظرفیتهای خوبی برخوردار است. هماکنون مرجعیت سازمان در ابعاد گوناگون به اثبات رسیده و میتواند دست یاریگر همکاران باشد. اما نباید فراموش کنیم که اولویتبندی وجود دارد و با توجه به همکاریهای متقابل بین سازمانی جهت تحقق اهداف، همواره باید صبوری و شکیبایی خود را حفظ کنیم اما از مسیر منحرف نشویم و تا رسیدن به هدف ثابت قدم بمانیم. انشاءالله در روزهای آتی سازوکارهای این اتفاق مثبت رقم خواهد خورد و این پیگیری شما به نتیجه خواهد رسید.
همچنین در این جلسه سرکار خانم مهسا عوض محمدیه؛ معاون نظارت حرفهای انجمن به توصیف وضعیت همکاران روانشناس بالینی شاغل در بیمارستانها و مسائل و مشکلات آنان پرداختند. خانم شبنم بهرامیان نیز با طرح برخی دغدغههای ریز و درشت همکاران مراکز درمان اعتیاد، عنوان کردند که از سازمان نظام خواهشمندیم با کمک به حل این مشکلات، بزرگترین خدمت صنفی ممکن را به این عزیزان ارائه دهد. همچنین خانم آرزو سیاری با اشاره به فراوانی اعتیادهای رفتاری در جامعه، در خصوص عوارض جبرانناپذیر این اعتیادها در صورت عدم تلاش در جهت پیشگیری و سپس درمان آنها، سخنانی را ایراد کردند
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |