اگر اهل فضای مجازی باشیم و اپلیکیشن اینستاگرام هم روی تلفن همراهمان نصب باشد، پس به خوبی میدانیم که بخشی از محتوای مربوط به این شبکه اجتماعی، پیرامون روان شناسی و خدمات مرتبط با آن است. اما این فضا به شدت رها شده و نظارتی برآن نیست. هرچند تلاش های بسیاری شده تا از فعالیت روان شناس نمایان و سوداگران سلامت روان جامعه جلوگیری شود، اما گستردگی کاربران و صفحات و از آن طرف تعداد روزافزون صفحات جدید، کار را برای آنان که مسئول هستند، بسیار سخت میکند.
بخشی از تلاش برای آگاه سازی مردم جهت دریافت خدمات تخصصی روان شناسی و مشاوره از افراد مجاز، کشاندن روان شناسی از طریق برنامه های عمومی و رسانه های فراگیر به داخل خانه ها است. این امر توسط تعداد زیادی از برنامه های صداوسیما دنبال میشود، اما متأسفانه شکلی علمی ندارد و بیشتر جهت جذب مخاطب با استفاده از افرادی است که خوب حرف میزنند، آن هم با قید جذاب بودن و نه لزوماً درست و علمی؛ در صورتی که ما نیازمند افرادی هستیم که حرفهای خوب با محتوای علمی و به روز بزنند، حال چه جذاب باشد چه نباشد.
یکی دیگر از تلاش های لازم در این زمینه که بر عهده سازمان نظام روان شناسی و مشاوره ج.ا.ا است، استفاده از ظرفیت حاکمیتی و ملی است که توجه مسئولان بالادستی را به این حیطه جلب نماید. مسئولین باید بدانند که روان شناسی و مشاوره یک خدمت و حرفه لوکس نیست، بلکه در بسیاری از موارد حیاتی و مهم است. مثلا یکی از این حوزه ها، ازدواج و مشاوره قبل از ازدواج است. حوزه دیگر، درمان اعتیاد و حوزه های مهم مبتلا به جامعه مثل افسردگی، طلاق، اضطراب و... پس میبینیم که در حوزه خدمات روان شناسی و مشاوره، با مشکلاتی رو به رو میشویم که واقعی و به معنای تام کلمه، مختل کننده زندگی افراد است. از این رو دریافت خدمات تخصصی از سوی افراد متخصص و مجاز، امری خطیر و توجه به آن از ملزومات است. در اینجا نقش حاکمیت و دولت در حمایت از مردم و متخصصین امر و مبارزه با افراد سودجو و درمانگرنما (روان شناس نما - مشاورنما) باید پررنگ باشد.
سازمان نظام روان شناسی باید با هوشمندی و تدبیر در بزنگاه ها، توجه مسئولان را به طرف روان شناسی و مشاوره معطوف نماید. یکی از این بزنگاه ها، مسئله کرونا و سلامت روان بود. کار بر روی پیامدهای روانی-اجتماعی بیماری کووید-19 و تبیین مرجعیت سازمان نظام روان شناسی و مشاوره در این زمینه و در جلسات با ستاد ملی مبارزه با کرونا توسط رییس سازمان؛ جناب آقای دکتر محمد حاتمی به نمایندگی از جامعه روان شناسی و مشاوره، امر مهمی بود که انجام پذیرفت. پس از آن نیز با کم شدن بار تلفات ناشی از بیماری، پیشنهاد تبدیل ستاد ملی مبارزه با کرونا ستاد ملی مبارزه با پیامدهای روانی-اجتماعی کرونا مسئله حائز اهمیت و شایان توجهی بود که سرها را به سمت سازمان نظام و خدمات روان شناسی و مشاوره چرخاند.
در همین مسیر، برگزاری اولین همایش ملی آسیب شناسی روانی کرونا و مداخلات روانی-اجتماعی قرار داشت. برگزاری این رویداد در امتداد همان هدف قبلی و در جهت تبیین جایگاه و وظایف سازمان و البته کمک علمی و تخصصی به درمانگران برای یاری رسانی حرفه ای عامه مردم جهت مقابله با فشارهای روانی ناشی از شیوع بیماری کووید-19 از قبیل سازگاری با بیماری در صورت ابتلا، اضطراب بیماری و خودبیمارانگاری، سوگ و فقدان، افسردگی (ناشی از خانه نشینی، شنیدن اخبار منفی و...)، تصمیمات عجولانه (ناشی از کاهش امید به زندگی و...) و... بود. از سوی دیگر با پیگیری های رسانه ای و اطلاع رسانی های گسترده، خبر برگزاری این همایش به رییس جمهور محترم رسیده و ایشان در پیام خود عنوان کردند: «به نمایندگی از ملت قدرشناس ایران از زحمات و تلاش های کلیه روانپزشکان، روانشناسان و مشاوران خدمت گزار که در تعامل مستقیم و مداوم با افراد، کاهنده و فشارهای روحی و پاسخگویی نیازهای روانشناختی هستند، قدردانی مینمایم و هم چنین فرمودند شایسته است نخبگان، پژوهشگران و اساتید دانشگاه در سطوح مختلف روانپزشکی و روانشناسی با اهتمام ویژه وضعیت روانی جامعه پس از دوران کرونا واکاوی نموده و با هم اندیشی و گردآوری تجارب و تحقیقات در سطح ملی و فراملی پیشنهادهایی کاربردی با هدف افزایش تاب آوری و ارتقای سطح روانی جامعه ارائه نمایند تا از نتایج آن در کمیته های تخصصی و ستاد ملی مقابله با کرونا بهره برداری گردد». رییس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره ج.اا؛ جناب آقای دکتر محمد حاتمی نیز در پیامی متقابل از توجه و عنایت رییس جمهور محترم، قدردانی نمودند. با نمایاندن جایگاه واقعی روان شناسان و مشاوران به مسئولین امر در موقعیت های بحرانی و تهدیدکننده سلامت روان، میتوانیم نگاه حاکمیتی و دولتی را به سمت حمایت های بیشتر از این حرفه بکشانیم. یکی از این حمایت ها، کمک رسانی از طریق تصویب قوانین محکم و بازدارنده توسط مجلس و نظارتی با پشتوانه قوه قضاییه در جهت مبارزه با سودجویان و روان شناس نمایان و دیگری درخواست اختصاص بیمه برای دریافت این خدمات توسط مردم است. از این رو، این قبیل اقدامات میتواند تا حد زیادی هم در جهت منافع مراجعه کنندگان و هم درمانگران متخصص و واقعی این حرفه باشد.
همایش ملی آسیب شناسی کرونا در روزهای پنج شنبه و جمعه مورخ 10 و 11 شهریور 1401 در تالار اجتماعات وزارت کشور برگزار گردید. در این همایش دکتر باقری؛ دبیر علمی، دکتر حاتمی؛ رییس همایش، سردار سپهر؛ فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا، دکتر عباسی؛ معاون وزیر و رییس سازمان اجتماعی وزارت کشور، دکتر فیروزآبادی؛ رییس مرکز ملی فضای مجازی در مراسم افتتاحیه، دکتر منتظری؛ رییس پژوهشکده جهاد دانشگاهی، دکتر حمدیه؛ رییس بخش سایکوسوماتیک بیمارستان طالقانی، دکتر نریمانی؛ استاد ممتاز دانشگاه محقق اردبیلی در نشست آسیب شناسی روانی و دکتر حسن آبادی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی، دکتر احدی؛ استاد دانشگاه علامه طباطبایی، دکتر امیر امین یزدی؛ استاد دانشگاه فردوسی مشهد، دکتر اناری و دکتر منادی سفیدان؛ رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در نشست آموزش و پرورش و بحران کرونا سخنرانی کردند.
در پایان همایش، بیانیه ای با محوریت توضیح ضرورت برگزاری این رویداد علمی در مورد بیماری کووید-19 بر اساس داده های عینی و پژوهشی و نیز ضرورت ها و پیشنهادات در حوزه ی آسیب های روانی-اجتماعی بر اساس وضعیت و رویه ی موجود بیماری کرونا در کشور منتشر گردید.
برای دریافت متن پیام تشکر رییس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره ج.ا.ا از رییس جمهور محترم، اینجا کلیک نمایید.
معاونت پژوهشی
انجمن صنفی روان شناسان و مشاوران اعتیاد استان تهران
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |